باید به بدیل بیندیشیم و آن را ممکن کنیم.
باید به بدیل بیندیشیم و آن را ممکن کنیم.
تنها یک بحران — چه واقعی و چه خیالی — میتواند باعث تغییرات حقیقی شود. کارهایی که به خاطر بحران انجام داده میشوند، بستگی به ایدههایی دارند که از قبل وجود داشتهاند. همین، به نظر من، کارکرد اصلی ماست: پرورش ایدههای جایگزین برای سیاستهای فعلی، زنده نگهداشتن آنها، و اطمینان از این که همیشه کاربردپذیر و دستیافتنی هستند. پرورش ایدهها، تا روزی که ایدههای غیرممکن در سیاست، به تنها راهحلهای سیاسی تبدیل شوند.
امروز برای اولین بار شوخی شوخی با #فسقل_مربوطه انگلیسی حرف زدیم و فهمیدیم که کاملاً میتونه یه گفتگو رو به #انگلیسی ادامه بده، یعنی بفهمه ما چی میگیم و به انگلیسی شکستهبسته جمله بسازه و پاسخ ما رو بده. تا الان فکر میکردم انگلیسی رو فقط—به خاطر مربیهای #مهدکودک دوزبانهاش—میفهمه و یکی دو تا کلمه رو فقط میتونه بگه. پنج سالشه هنوز و دو تا نصفی زبون بلده. بهش حسودیم شد!
دیروز فهمیدم که یکی از همکارهای نزدیکم، در واقع کسی که تمام روز در فاصلهٔ ۱ متری هم میشینیم، قراره هفتهٔ دیگه به حزب راست افراطی رأی بده.
از طرفی خب هر کسی آزاده به هر کی میخواد رأی بده، ولی از طرف دیگه ناراحت و نگرانم که رابطهٔ دوستانه و کاریای که باهاش دارم ناخودآگاه تو ذهنم خراب بشه و مثلاً سر هر اختلاف نظر تو مسائل فنی ربطش بدم به این تصمیم سیاسیاش. کاملاً غیرمنطقیه اگه این کار رو بکنم، ولی ممکنه دیگه.
حالم بده سر این قضیه.
همین الان سخنرانی معاون رئیسجمهور #آمریکا، جی. دی. #ونس، رو تو #کنفرانس_امنیتی_مونیخ دیدم و برگام.
اولاً انتقادهای خیلی جدی و محکمی کرد به بنیادیترین کارها و منشهایی که در سیستم #سیاسی #اروپا در جریانه، از جمله سیاست انکار و بهبازینگرفتن حزب راست افراطی در آلمان.
دوم این که چه قدددددر محکم و روان و مسلط حرف زد. من هنوز نمیدونم از روی نوشته خوند یا فیالبداهه بود. ظاهراً که به جایی نگاه نمیکرد. باورم نمیشه کسی بتونه فیالبداهه این قدر مسلط این همه حرف رو به این شیوایی در زمان کم بزنه.
آزادان در نظر دارد رویدادی به مناسبت روز دادهٔ آزاد در اسفندماه ۱۴۰۳ برگزار کند.
از علاقهمندان به داشتن ارائه یا برگزاری کارگاه در خصوص اهمیت، و راهکارهای تولید و استفاده از دادهٔ آزاد دعوت میشود تا طرح خود را با ما در میان بگذارند.
اطلاعات بیشتر: odd1403.azad-on.com
دیشب یه جایی شبیه ایستگاه مرکزی اتوبوس در مرکز مونیخ که همزمان شبیه ترمینال غرب تهران و ایستگاه سواریهای انزلی به رشت هم بود، تنهایی قدم میزدم و تصنیف آلبوم «سِرّ عشق» شجریان (وصل تو مشکل مشکل، جان دادن آسان، یا رب کن آسان آسان این مشکل من) رو بلند بلند میخوندم.
Babe wake up, #fediverse Facebook Marketplace just dropped. https://codeberg.org/flohmarkt/flohmarkt
وضعیت اسفبار دسکتاپ #گنو و گندی که #ردهت بهش میزنه، قست صد و هشتاد و دوم: بعد از این همه سال، هنوز Wayland از X11 کندتره
https://mort.coffee/home/wayland-input-latency/
بحث امروز #هکرنیوز در این باره:
https://news.ycombinator.com/item?id=42831509
در حال خوندن نظرهای هکرنیوز با یه اصطلاح تازه هم آشنا شدم:
CADT: Cascade of Attention Deficit Teenagers
که البته با این توصیف از توسعهدهندههای ردهت شدیداً مخالفم. نظر من بیشتر به سمت پروژهٔ مخفی ردهت به سفارش NSA برای خرابکاری و جلوگیری از گسترش دسکتاپ آزاده.
توهم توطئه هم خودتونید.
دنیا چه عوض شده! برای اولین بار یه مقالهٔ ویکیپدیای #انگلیسی رو به کمک ابزار ترجمهٔ خود #ویکیپدیا به #فارسی برگردوندم.
ابزارش از نظر روش کار خیلی خوب و خوشدست بود ولی ترجمههای ماشینیاش افتضاح بودن. تقریباً کل ترجمه رو پاک کردم و دوباره نوشتم.
اون زمان که خیلی تو وپ فارسی فعال بودم همه چی فقط متن بود و هیچ خودکارسازیای هنوز درنیومده بود.
و در ضمن در حاشیهٔ این شماره از پادکست: عاشق اینم که کوری واژهٔ enshittification رو (که خودش ساخته و شدیداً معروف شده) به هفتاد روش سامورایی با قواعد رایج زبون #انگلیسی صرف میکنه! آخریش رو تو همین شماره شنیدم: antienshittificatory
But Mastodon has one feature that Bluesky sorely lacks – the federation that imposes antienshittificatory discipline on companies and offers...
ولی همزمان با شنیدن این شماره، همش با خودم میگفتم اگه کتاب #TheInternetCon رو از همین کوری عزیز تازه نخونده بودم، آیا همین قدر حرفاش رو میفهمیدم و باهاش ارتباط برقرار میکردم؟ به احتمال زیاد نه.
در نتیجه، پیشنهاد میکنم اگه این جور موضوعات براتون مهمه، کمی بیشتر وقت بگذارید و کتاب #TheInternetCon رو بخونید/بشنوید. درهای زیادی به روتون باز میشه. اگه تو ایرانید و امکان خرید کتاب صوتی رو ندارید، از خودش اجازه میگیرم و براتون خصوصی میفرستم.
الان آخرین شماره از #پادکست کوری رو گوشیدم:
Enshittification isn’t caused by venture capital https://craphound.com/overclocked/2025/01/20/enshittification-isnt-caused-by-venture-capital/
نظرش رو دربارهٔ بلواسکای گفته و پویشی که تازه برای تغییر بلواسکای راه انداخته. مقدمهٔ طولانی ولی کاملاً ضروریای داره که توضیح میده چرا تجاریبودن #بلواسکای مشکل بزرگی نیست و مشکل (و در ضمن پتانسیل بهبود) جای دیگهایه.
خبر اپ رسمی #پیکسلفد و قضیهٔ ممنوعیت #تیکتاک تو امریکا و پیشرفت #لوپس و این که #تردز داره وارد #فدیورس میشه و این که #اینستاگرام چند روز پیوندها به pixelfed.social رو ممنوع کرد و الان تو خبرها خوندم که رسماً گفتن واقعاً این کارو کردن ولی اشتباه کردن و همهٔ این جور خبرها و لحنی که سایتهای خبری جریان اصلی #فناوری دربارهٔ این داستانها و دربارهٔ #اکتیویتیپاب مینویسن باعث میشه فکر کنم جدی جدی فدیورس قراره همهگیر بشه.
امیدوارم آمادگیاش رو داشته باشیم.
معمولا مردم (منظورم کسایی که وابسته به ارگانهای ذی نفع نیستن) به دنبال بهبود دنیای پیرامون خودشونن. اشخاص، تفکری رو پرورش میدن که احساس میکنن میتونه تو این امر خیر به خودشون و دیگران کمک کنه. از طیف چپ تا راست، مذهبی تا غیرمذهبی، همه دوست دارن دنیا جای بهتری باشه، هرکدوم به نحوی. پس نمیشه گفت یه دیدگاه کاملا سیاهه. همونطور که نمیشه گفت کاملا درسته. به این خاطر فکر میکنم دشمنی و نفرت پراکنی بین این دیدگاهها چیز بیهودهایه. جامعه از تبادل نظر بیشتر بهره میبره تا کشیدن حصار.
بنیاد نرمافزارهای آزاد اروپا یه کار جالب کرده. نوشته انتظارش از سال ۲۰۴۸ چیه. پنج تا اتفاق باید تا اون موقع بیفته و یه جورایی تمام تلاش امروزشون همینه.
اول این که تا اون موقع *همه* باید بتونن روی *همهٔ* دستگاههای کامپیوتریشون *هر* نرمافزاری رو که خودشون میخوان نصب کنن. (یا خدا! از این هنوز خیلی دوریم!)
دوم این که هر گونه پولی که از هر دولتی برای نرمافزار خرج میشه، باید روی #نرمافزار_آزاد خرج بشه...
مستقل از محتوا، از چنین هدفگذاریهای بلندمدتی خیلی خوشم میاد.
چندین سخنرانی دیگه هم تو فهرستم هست که چون به زبون آلمانی بودن اینجا نگذاشتم.
پیشنهاد میکنم که منفعلانه سخنرانیها رو نبینید. یه کاغذ و قلم یا یه ویرایشگر متنی دم دستتون باشه و ایدههایی که همزمان به ذهنتون میرسه رو بنویسید و بعداً پی بگیریدشون. خیلی از سخنرانیها توشون ایده برای زندگی به آدم میدن که آدم میتونه اجراشون کنه.
UX for Hackers: Why It Matters and What Can You Do
https://media.ccc.de/v/38c3-ux-for-hackers-why-it-matters-and-what-can-you-do
Basics of software publication
https://media.ccc.de/v/38c3-basics-of-software-publication
Philosophical, Ethical and Legal Aspects of Brain-Computer Interfaces
https://media.ccc.de/v/38c3-philosophical-ethical-and-legal-aspects-of-brain-computer-interfaces
Small seeds - why funding new ideas matters
https://media.ccc.de/v/38c3-small-seeds-why-funding-new-ideas-matters
هشدار واضح اینه که این سخنرانیهایی رو که ندیدم رو ندیدم! اگر شما دیدید و خوب نبود یا حتی بد بود تقصیر من نیست! فقط عنوانشون وسوسهبرانگیز بودن.
با این فهرست فقط تشویقتون میکنم که اگه وقت دارید ببینید.
State of Surveillance: A year of digital threats to civil society
https://media.ccc.de/v/38c3-state-of-surveillance-a-year-of-digital-threats-to-civil-society
Feelings are Facts: Love, Privacy, and the Politics of Intellectual Shame
https://media.ccc.de/v/38c3-feelings-are-facts-love-privacy-and-the-politics-of-intellectual-shame
Opt Green: Coordinating a Windows 10-to-Linux upcycling campaign across Free Software communities worldwide
https://media.ccc.de/v/38c3-opt-green-coordinating-a-windows-10-to-linux-upcycling-campaign-across-free-software-communities-worldwide
مهاجرت از #ویندوز به #گنو #لینوکس
A fully free BIOS with GNU Boot
https://media.ccc.de/v/38c3-a-fully-free-bios-with-gnu-boot
Let’s spark children’s interest in coding
https://media.ccc.de/v/38c3-let-s-spark-children-s-interest-in-coding
از بروبچ FSFE