هر چی خواستم بعد این همه وقت تنبلی بوقم این نباشه نشد. انسان چه موجود مزخرفیه یا حداقل من. چیزی که میدونم رو تنبلی میکنم به بقیه بگم ولی چیزی که نمیدونم رو سریع میپرسم. اصل موضوع اینه که من رو دبیان یه مشکل عجیب دارم. با موبایل نت رو هات اسپات میکنم رو لپتاپ. وقتی ارتباط خودبخود قطع بشه و من قطعش نکنم ، دوباره که بخوام با لپتاپ به موبایل وصل بشم ، نمیشه. با ریستارت لپتاپ درست میشه ولی راهی برای ریست نکردن و درست شدنش پیدا نکردم. کدوم سرویس یا کانفیگی هست که باید ریستارت کنم یا پاکش کنم، نمیدونم.
@shmf1385 @danialbehzadi بیاین خودمون رو گول نزنیم. نه درک انفاق برای کسی که به اصول اسلام اعتقادی نداره ممکنه و نه انجامش. انفاق فقط در صورتی اتفاق میافته که شما به پاداش عمل نیک و روز حساب و کتاب و جزای اعمال، اعتقاد داشته باشی. نهایت کاری که یک منکر معاد و خدا میتونه انجام بده اینه که کمی از مالی که بدست آورده روی یه حس درونی ناشناسی که داره به نیازمندی کمک کنه. امثال انفاق هیچ منطقی برای ذهن مادینگر نداره.
@shmf1385 @danialbehzadi دقت کنید در اسلام انفاق به تنهایی نیست. ینفقو مما تحبون. کامل انفاق اینه یعنی ببخشید از آنچه دوست دارید. برای این میگم انفاق از اخلاق متعالی میاد. شما نه تنها از دسترنج خودت بدون اجبار به نیازمندان میبخشی، بلکه از اون چیزی که خودت بهش تمایل داری هم میبخشی. بعضی از مسلمانها هستن که برای اینکه بتونن اسراف کنن، انفاق میکنن مثلا طرف میخواد لباس نو بخره، لباسی که هنوز سالم و نو هست رو میده به نیازمند. به کمرت بخوره این انفاق برادر مسلمان. راست میگی لباس نویی که خریدی رو بده
.
حجت عبدالملکی، وزیر کار که مدعیِ انقلاب اقتصادی بود و میگفت «با یک میلیون تومان میتوان یک شغل ایجاد کرد، افزایش قیمت دلار به تحریم ارتباط ندارد و ایران میتواند قدرت اول اقتصادی جهان شود» استعفا داد. تنها کار مفید این جوان مومن و انقلابی همین بود. بعید است از دست #رییسی هم کار مفیدتری برآید.
چه بلایی سر تور اومده؟ به نظر میاد این بار پیشرفت کردن تو جلوش رو گرفتن. ارتباط ۱۰۰درصد برقرار میشه ولی صفحه باز نمیشه. پل جدیدم گرفتم ولی همون مشکل قبل برقراره.
#tor
بخش مالکیت جامعه یا دولت یا انفال رو همینجا میبندم. تو این بخش معلوم بود که اتفاقا عکس تئوریهای غربی اقتصاد، اقتصاد اسلامی اصلا بر مبنای مدیریت و مالکیت منابع محدود بنا نشده و هرچیزی که کاری براش انجام نشده رو دارایی(ثروت) شخص خاصی نمیدونه. تو سری بعدی بوقها میخوام برم سراغ مکاتب اقتصادی مدرن غربی و ببینم چه چیزی باعث شده که تعاریف اونها بر مبنای ثروت و مالکیت منابع محدود شکل بگیره.
#اقتصاد_اسلامی
اینجا لازمه یه تعریف هم از دارایی و درآمد و کار ارائه کنیم. دارایی مجموع مالکیت + درآمد افراد هست. و کار به ۲ دسته تولید و خدمات تقسیم میشه. تولید کالا و خدمات کار حساب میشه ولی مصرف کالا و خدمات شامل کار نمیشه. درآمد ۲ دسته داره. درآمدی که از دارایی حاصل میشه. درآمدی که از مزد کار انجام شده بدست میاد. درآمدی که از دارایی ما حاصل میشه هم باید برمنبای کار انجام شده بوسیله دارایی ما باشه.
#اقتصاد_اسلامی
خمس مال مخلوط با حرام هم که دیگه معلومه. چون بخشی از مال که ما نمیدونیم چقدره (میتونه بیشتر از یک پنجم باشه و یا کمتر) از کار انجام نشده یا کار مضر برای جامعه بدست اومده، باز باید مقداریش به مالکیت جامعه برگرده.
#اقتصاد_اسلامی
زکات غلات از آبی استفاده میکنه که مالکیتش تحت انفال هست - زکات حیوانات وفتی که از علف بیایان تغذیه کنن واجب میشه و زکات طلا و نقره فقط وقتی واجب میشه که به عنوان پول جامعه اسلامی واسطه مبادله کالا باشن. یعنی طلا نقره در غیر حالت پولی، شامل خمس میشن و نه زکات. یعنی به هر اندازه که دخالتی در کار نداشتی، باید به همون اندازه از مالت رو بدی به بیتالمال.
#اقتصاد_اسلامی
خب. میرسیم به زکات. زکات ۹ چیز واجبه که ۳ دسته میشن. غلات - حیوانات - پول مالیتدار. این نکتهای که میگم خیلی ظریفه و نمیدونم تا قبل از این کسی یهش توجه کرده یا نه. هر ۳ این دستهها یه ارتباط جالبی با (انفال)کار انجام نشده توسط شخص دارن. یعنی درسته که اشخاص برای بدست آوردن این ۹ چیز کار انجام دادن ولی نه ۱۰۰درصد.
خمس یه نکته جالب دیگه هم داره. من وقتی بدونم که اگر از درآمدم استفاده نکنم باید یک پنجمش رو بدم بره، تمام سعیم رو میکنم که مقدار هر چه بیشتری از درآمدم رو همیشه در گردش داشته باشم. درسته که نمیشه همه درآمد رو به گردش در آورد و همیشه چیزی هست که خمسش پرداخت بشه ولی این تلاش و طمع برای گردش سرمایه، عامل خیلی مهمی برای افزایش کار در جامعه میشه و از بیکاری جلوگیری میکنه.
البته دلایل پرداخت خمس فقط همین نیست و من فقط مرتبط با نظر خودم بیانش کردم.
#اقتصاد_اسلامی
اول خمس رو میگم که راحتتره. خلاصه خمس میشه به درآمد(دقت کنید به درآمد و نه دارایی) بیکار مونده در ۱ سال. یعنی اسلام میگه اگر درآمدی که شما بدست میاری رو ۱ سال معطل کنی( از چرخه کار خارجش کنی) باید یک پنجمش رو به بیتالمال برگردونی. اگر اسراف هم بکنی با این که مصرف کردی ولی باید باز یک پنجمش رو بدی. به نظر من این کار برای اینه که درآمدهایی که بیشتر از نیاز هستند از چرخه اقتصاد بطور کامل خارج نشن و یه نکته که توی بوق جا نمیشه و جدا میگم.
#اقتصاد_اسلامی
میرسیم به خمس و زکات. اینها یه فرق با بقیه دارن و اون اینه که هر دو روی کار انجام شده اعمال میشن یعنی یه مرحله از بقیه به کار نزدیکترن. هر دوی اینها از کار انجام شده توسط شخص گرفته میشه. یعنی از مالکیت شخصی به مالکیت جامعه در میاد. چون توضیحشون بخصوص زکات یه کم طولانیه من این دوتا رو از هم جدا جدا شرح میدم.
#اقتصاد_اسلامی
زمینهای بایر و موات. اینها همواره جزء بیتالماله مگر با یک شرط. اگر فردی زمین بایری رو آباد کنه میتونه مالکش بشه. یعنی چی؟ یعنی تا کاری روی زمین انجام نشده، هیچ احدی حق مالکیت با پارتی و رانت رو نداره. فقط وقتی کاری انجام بشه حق مالکیت بوجود میاد. بازم فرض کار اینجا هم میشینه.
#اقتصاد_اسلامی
دریاها و اقیانوسها و هر چه در اونها هست(ماهی و مروارید و ...) رو نمیشه مالک شد. ماهیگیری از دریا هم آزاد نیست. دلیلش هم روشنه. کدوم ماهی دریا رو انسان پرورش داده که بخواد با صیدش، مالکش بشه. یا کدوم مروارید دریا رو انسان ساخته یا در ساختش شریک بوده؟ باز هم اینجا فرض مالکیت بر مبنای کار میشینه. این نکته رو بگم که استفاده از انفال برای افراد با اجازه دولت اسلامی و تحت قرارداد مشخص و عادلانه، جایزه ولی موضوع بحث من نیست.
#اقتصاد_اسلامی
گنج و ملک و مال بیوارث هم مثل هم هستن. درواقع گنج هم مشابه مال بیوارث میمونه. هیچکدوم اینها رو کسی نمیتونه ادعای مالکیتش رو بکنه. یعنی اگر کسی زودتر رسید یا پیداش کرد یا زرنگتر بود حقی در تصاحبشون نداره. باز هم استدلال کار نکردن روی اینها هم میشینه. وقتی کاری انجام ندادی، مالک چیزی هم نیستی.
#اقتصاد_اسلامی
معدن و جنگل و رودخانه رو با هم میارم چون به هم شبیه هستن. اینا همهشون ثروتهای وسوسهکنندهای هستن که هم سرشون بین دولتهای مختلف جنگهای زیادی اتفاق افتاده و هم در داخل دولتها برای چپاولشون. تمامی این موارد به هیچ عنوان در اقتصاد اسلامی مالکیت فردی نخواهند داشت. استدلال من اینه که هیچ فردی برای ساخته شدن و تهیه شدن اینها کاری انجام نداده پس از نظر اسلام نمیتونه ادعای مالکیتش رو داشته باشه.
#اقتصاد_اسلامی
دوباره تاکید میکنم که من دارم دلایل خودم رو برای اثبات این موضوع که اقتصاد اسلامی فقط بر مبنای کار تعریف میشه، میارم. قبلا نمونههایی مثل تجارت تلقی رو به صورت موردی مثال زده بودم که چون کاری درش انجام نمیشه از نظر اقتصاد اسلامی حرام حساب میشه. اینجا میخوام باقی دلایل رو بیارم.
#اقتصاد_اسلامی
نکتهای که به نظر من خیلی مهم اینجا و خیلی کم(من ندیدم) بهش توجه شده اینه که تمامی این موارد با هم یه وجه مشترک دارن که هر کدوم رو که نیاز باشه جداگانه باز میکنم. وجه مشترک همه انفال در اینه که هیچ فرد یا افرادی برای ساخته شدنش کاری انجام ندادن. اینجا میخوام این نتیجه رو بگیرم که در اسلام اونچیزهایی که هیچ شخصی براش کاری نکرده، برای هیچ شخصی نیست. درواقع مالکیت فردی در اسلام رابطه مستقیم با کار انجام شده داره. اگر شخصی هست که نمونه نقض سراغ داره، خوشحال میشم بگه.
#اقتصاد_اسلامی